Een glazen bol, veel wierook en een hoop hokus pokus…. Dat is doorgaans het beeld dat er opkomt wanneer je het hebt over een “reading”. Niet is minder waar. Drie jaar geleden zocht ik voor het eerst contact met Sybille Wetzel omdat ik volledig was vastgelopen in het maken van keuzes. Een lieve vrouw, gewoon, zoals jij en ik. Ze zit voor me en begint me “te lezen”. Ze geeft woorden aan de gevoelens en gedachten die bij haar binnen komen. Het raakte precies waar ik in verwikkeld zat. Je kunt er in geloven of niet, maar ze hield me feilloos een spiegel voor. Nu, jaren later, begrijp ik pas wat er werkelijk in mij gebeurde. Ik werd ter plekke getoetst met mijn gevoel: welke uitspraken gaven me energie, welke niet?

Direct vond mijn hoofd er wat van… Vaste overtuigingen en oordelen. Overtuigingen en oordelen van anderen, van mijzelf, zorgden voor ruis op de lijn waardoor het zo waanzinnig moeilijk was om keuzes te maken. Keuzes die horen bij mij.

Wat is er mis met een “reading” als iemand daardoor weer opklimt en stappen gaat zetten? Wat is er mis met “hypnotherapie” als iemand daardoor inzichten krijgt en geen hartkloppingen meer heeft? Jij mag het zeggen. Omdat jij er niet in gelooft? Zou het zo kunnen zijn dat het iemand anders wel helpt? Zóu het zo kúnnen zijn…?
Sterker nog, het heeft mij geholpen, dus het ís zo… Als het mij helpt, zou het dan zo kunnen zijn dat het anderen ook helpt? Wat is er dan mis met een reading? Waar anderen pillen krijgen om hun gevoel af te vlakken omdat het allemaal zo heftig is, is deze jongen (en dokter) met verf aan de slag gegaan, en heeft daarmee zijn gevoel weer teruggevonden. Beetje bij beetje. Om van daaruit weer te kunnen zien wat er belangrijk is voor mij. Wat is er dan mis met kunstzinnig coachen?

Als wij veranderen als dokter en anders gaan kijken, dan kunnen we de mensen ook op een andere manier helpen. Veel klachten van mensen gaan niet over de klacht. En is het slechts een symptoom van iets anders. Als het lampje op het dashboard: het werkelijke probleem zit onder de motorkap. Een plakkertje eroverheen, de pil, gaat het probleem niet oplossen. Het defect wordt groter en als het cruciaal is…. Dan stopt de motor met draaien. Natuurlijk, sommige dingen moeten gewoon gemaakt worden. Als de band lek is, moet je naar de garage. Maar doorgaans heeft de klacht jou iets te vertellen. Ben je bereid om je oogkleppen en oordelen opzij te schuiven, bereid om te veranderen en jezelf nieuwe inzichten en nieuwe ervaringen te gunnen? Een nieuwe weg naar een andere kwaliteit van leven….? Je komt er echt maar op één manier achter…