Sterilisatie bij mannen

Een sterilisatie is voor mannen de meest betrouwbare anticonceptie. Een sterilisatie voor mannen (vasectomie) is een relatief kleine ingreep waarbij aan beide zijden onder lokale verdoving een stukje zaadleider wordt verwijderd en de uiteinden worden afgesloten. Hierdoor komen er geen zaadcellen meer uit de penis, enkel nog vocht zonder zaadcellen. Hier merkt u verder niets van tijdens het klaarkomen. Houd er rekening mee dat u de eerste tijd nog vruchtbaar bent. Het duurt twee tot drie maanden voordat alle zaadcellen uit het zaadvocht zijn verdwenen.

Wat kost een sterilisatie?

De prijs van een sterilisatie bij een man, oftewel een vasectomie, is € 400,- euro. Onze praktijk is speciaal ingericht om kleine chirurgische ingrepen zoals o.a ook ooglidcorrecties of schaamlipcorrecties professioneel en kundig uit te voeren met de persoonlijke aandacht die u van de huisarts gewend bent.

Vergoeding sterilisatie bij mannen

Of een sterilisatie vergoedt wordt is afhankelijk van uw polis. Informeer hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij.

De operatie

Allereerst vindt er een consult plaats. Een sterilisatie is in principe een definitieve vorm van anticonceptie waar u alleen voor moet kiezen wanneer u zeker bent dat u geen kinderen meer wilt. Wanneer u toch weer kinderen wilt na een sterilisatie, kan dit alleen middels een hersteloperatie (vaso-vasostomie). Een sterilisatie is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie in vergelijking met condooms, de anticonceptiepil of het spiraaltje.
Na het consult kan de vasectomie worden ingepland. Wij hebben geen lange wachtlijsten, dus u kunt snel bij ons terecht. Een sterilisatie duurt ongeveer een uur en gebeurt onder plaatselijke verdoving. Na de operatie kunt u direct naar huis. Zorg wel dat u met iemand mee kan rijden. Het advies is om niet zelf deel te nemen aan het verkeer.

Nazorg sterilisatie bij mannen

Over algemeen herstellen mannen snel na een sterilisatie. Na de operatie biedt pijnstilling, zoals paracetamol, vaak al voldoende verlichting. De eerste 2 dagen na de vasectomie kunt u het beste een strakke onderbroek of zwembroek dragen. Zoals bij iedere operatie is er een kleine kans dat er complicaties kunnen optreden zoals een nabloeding of infectie. Het risico hierop kunt u verkleinen door de eerste dagen van het herstel voldoende rust te nemen. Na een aantal dagen is geslachtsgemeenschap alweer mogelijk, maar u bent dan nog niet onvruchtbaar.

Resultaat vasectomie

De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij. Gebruikt u daarom voorbehoedsmiddelen. Na 12 weken wordt uw sperma onderzocht om er zeker van te zijn dat er geen levende zaadcellen meer in zitten. U kunt pas veilig vrijen als het zaadonderzoek aangeeft dat het veilig is. Tot die tijd moet u een voorbehoedmiddel blijven gebruiken.
Verder verandert er niets. U kunt nog even goed een erectie krijgen als voorheen. Ook het gevoel bij het klaarkomen blijft precies hetzelfde. Uw hormonen veranderen niet. U blijft dezelfde man die u was, met dezelfde haargroei, stem en seksuele verlangens. Een sterilisatie beschermt niet tegen SOA

Controlemomenten: Na 1 week en inleveren sperma na 2-3 maanden

Meer informatie over een sterilisatie bij mannen?

Het Medisch Kwartier Naarden Vesting biedt chirurgie met de beste prijs kwaliteit verhouding. Persoonlijke zorg en aandacht staan bij ons altijd voorop. Graag nodigen wij u uit voor een intakegesprek waarin we u verder informeren over de behandeling. Tijdens dit gesprek kunt u uw verwachtingen en eventuele vragen bespreken. De ingreep kan kort hierop plaatsvinden. Tijdens de herstelperiode zijn wij bereikbaar via een (speciaal) mobiel nummer. Bel 035 – 694 38 10 voor advies of vraag een gratis consult aan via info@mknv.nl.

U kunt ook voor vrijblijvend meer informatie onderstaand contactformulier invullen. Laat uw naam en mailadres achter (en eventueel uw telefoonummer, dan bellen we u), dan nemen we contact met u op.